Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren 2020

Oorzaak en behandeling

Dinsdag 15 december (verplaatst van dinsdag 12 mei)

Volledig online via livestream te volgen!

Sprekers

Dr. Greta Noordenbos is werkzaam als senior onderzoeker en universitair docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. Dr. Greta is is expert op het gebied van eetstoornissen en heeft al diverse boeken geschreven over dit onderwerp, zoals Gids voor herstel van eetstoornissen, Innerlijke kritiek bij eetproblemen en haar recent verschenen boek In de greep van een eetstoornis.

 

mw. prof. dr. Caroline Braet is klinisch psycholoog en gedragstherapeut. Zij is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Gent, vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie waar ze vakgroepvoorzitter is.

Naast onderwijsopdrachten op het gebied van de ontwikkelingspsychopathologie doet zij in het bijzonder onderzoek naar het ontstaan en de instandhouding van psychopathologie bij kinderen, alsook de assessment en de behandeling ervan. Momenteel leidt zij projecten op het vlak van eetgedrag, obesitas & eetstoornissen, hechting, en depressie bij kinderen. Een centraal nieuwe focus in al deze projecten is de rol van Emotieregulatie. Ze is consulent bij het Medisch Pediatrisch Centrum in De Haan en zij is coördinator en supervisor bij het Universitair Psychologisch Centrum Kind en Adolescent te Gent. Tevens is zij lid van de Wetenschappelijke Raad van Advies van Cure & Care Development.

David Paul Ramharak-Peters is journalist en redacteur bij NOS en 'Brard en Jekel: Vetgelukkig?'

Dr. Jutka Halberstadt, psycholoog,werkt als universitair docent kinderobesitas bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU Amsterdam en is mede-oprichter en adviseur van Care for Obesity. Vanuit dit project is, met financiering van het ministerie van VWS en in samenwerking met 8 proeftuingemeenten, het landelijk model voor de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas ontwikkeld. De lokale realisatie van deze aanpak wordt ondersteund - in inmiddels 42 gemeenten - door Kind naar Gezonder Gewicht (onderdeel van JOGG). Dit model draagt, op basis van kennis uit wetenschap, beleid en praktijk, bij aan het verbeteren van de ondersteuning en zorg voor deze kinderen en hun gezin. Ook het onderzoek van Jutka en haar collega’s bij de VU beoogt hieraan bij te dragen. 

Diëtist bij Prima Voeding

Mignon is HBO-behandelaar II bij Novarum, centrum voor Eetstoornissen en Obesitas te Amstelveen. In 1998 begon zij als sociotherapeut in de kliniek. Sinds 2004 is zij bij de VGCt geregistreerd als Gedragstherapeutisch Werker en werkt zij met name met cliënten met obesitas of een eetstoornis. De inhoudelijke ontwikkeling van de cognitief therapeutische behandeling voor eetstoornissen en obesitas bij jeugd en volwassenen zijn een belangrijk onderdeel van haar functie. Motiverende gespreksvoering is verweven in haar werk met cliënten om hen te helpen de veranderingen in gang te zetten en te behouden. 

Ozair Abawi is arts-onderzoeker in het Centrum Gezond Gewicht (Erasmus MC).

Sam Kuperus is werkzaam als diëtist en Gedragstherapeutisch Werker. Als (kinder)diëtist is ze onder andere gespecialiseerd in de behandeling van zowel kinderen/jeugd als volwassenen met eetstoornissen en overgewicht/obesitas, waarbij ze ook als dietist betrokken is bij de behandeling van clienten met obesitas vanuit Arkin Jeugd. Sinds 2018 combineert ze deze kennis door daarnaast als Gedragstherapeutisch Werker binnen Novarum de eetstoornis te behandelen vanuit de psychologische invalshoek, zowel klinisch- als poliklinisch. Motiverende gespreksvoering komt gedurende behandelingen terug in iedere fase van gedragsverandering, het vormt als het ware de basis voor ieder gesprek.

Steven Hustinx is als kinderarts opgeleid in het WKZ te Utrecht van 2007-2012. Hij is gepromoveerd in 2007 (promotie-onderzoek: Biomarkers for pancreatic carcinogenesis). Steven werkte jarenlang bij Merem met als aandachtsgebieden de behandeling van kinderen en jongeren met therapieresistente morbide obesitas en de behandeling van kinderen en jongeren met moeilijk behandelbare diabetes. Steven was tevens jarenlang Lid van de NVK stuurgroep obesitas. Sinds 2022 is Steven als kinderarts werkzaam bij AlleskITs,een zelfstandig behandelcentrum voor kinderen met gedrag-, leer- en ontwikkelingsstoornissen.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl