Overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren 2020
Oorzaak en behandeling
Oorzaak en behandeling
Dinsdag 15 december (verplaatst van dinsdag 12 mei)
Volledig online via livestream te volgen!
09:00 - Inlogmogelijkheid online deelnemers
Greta Noordenbos, universitair docent en senior onderzoeker Klinische Psychologie Universiteit Leiden
Een inleiding: Overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren
Caroline Braet, klinisch psycholoog en gedragstherapeut, hoogleraar Universiteit Gent, vakgroepvoorzitter Ontwikkelings-, persoonlijkheids-, en Sociale Psychologie
11:00 - Koffie- en theepauze
Steven Hustinx, kinderarts Merem Medisch Revalidatie, lid NVK stuurgroep obesitas bij kinderen
David Paul Peters, redacteur MediaLane en redacteur 'Brard en Jekel: Vetgelukkig?!'
13:00 - Lunchpauze
A - Eetlustregulatie - honger en verzadiging
Ozair Abawi, arts-onderzoeker kinderendocrinologie en Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC
Eetlustregulatie en verzadiging is van kritisch belang voor de overleving. Maar hoe werken deze complexe mechanismen precies? En wat gebeurt er deze regelsystemen verstoord zijn en er resistentie is in de verzadigingssignalen van een kind? Hoe kunt u een kind herkennen dat overmatig eet (hyperfalgie) ten gevolge van bijvoorbeeld een genetische vorm van obesitas? Tijdens deze verdiepingssessie zal aan de hand van casuïstiek worden geïllustreerd hoe de regulatie van eetlust en verzadiging in de hersenen werkt, en welke signalen uit het lichaam en de omgeving daar invloed op hebben. Ook bijvoorbeeld het jojo-effect bij diëten en de hormonale verklaring hiervoor komt aan bod. U krijgt een dieper inzicht in de factoren die van invloed zijn op eetlust zoals stress, slaap, hormonen, medicatie en genen. Daarnaast zal besproken worden hoe kennis van deze factoren kan leiden tot meer patiënt-specifieke behandelaanpak.
B - Motiveren voor gedragsverandering en CGT bij eetproblemen
Mignon van Bruggen, HBO-behandelaar II bij Novarum, centrum voor Eetstoornissen en Obesitas
Sam Kuperus, Gedragstherapeutisch Werker & Diëtist
Overgewicht bij kinderen en hun ouders bespreekbaar maken kan gevoelig liggen. Motiverende gespreksvoering is een krachtig middel om de eerste stap te zetten naar behandeling. Wat moet u weten om het gesprek met ouders en kinderen aan te gaan? Wat werkt wel en wat werkt niet? Ook leert u tijdens deze verdiepingssessie hoe u overgewicht kunt benaderen als een gedragsprobleem en welke CGT interventies daarbij passen. Tijdens deze interactieve sessie gaan we samen met elkaar in gesprek over complexe casuïstiek en wordt er naast onderbouwende theorie ook praktisch geoefend.
C - Voeding en obesitas: behandeling in de diëtistenpraktijk
Liesbeth Smit, diëtist bij Prima Voeding
Obesitas bij kinderen aanpakken doet u altijd in samenwerking met anderen. Natuurlijk met het kind in kwestie en de ouders, maar er zijn ook andere zorgprofessionals betrokken. Hoe doet u dat? Hoe voert u het gesprek met kind en gezin? Wat is uw rol in de keten? En welke barrières ervaart u hierbij? Tijdens deze verdiepingssessie gaan we in gesprek over de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. U krijgt tips voor de praktijk op basis van kennis uit de wetenschap én praktijkervaringen.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag