Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Preventief en curatief omgaan met disfunctioneren 04-11-2014

Naar optimaal functionerende artsen en maatschappen

Dinsdag 4 november 2014

Sprekers

Alice is vanaf 1997 werkzaam als dermatoloog in Tergooi (Hilversum/Blaricum), waar zij samen met zes collega's een maatschap vormt. Van 2008 tot medio 2014 was zij Medisch Specialist Manager en voorzitter van de RVE-dermatologie. Zij is actief binnen de commissie-IFMS-Tergooi (voorzittter 2011-2014) en als lid van de commissie voor kwaliteitsvisitaties van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

In 2013 heeft zij samen met vijf medisch specialisten uit verschillende ziekenhuizen en 3 organisatieadviseurs van de Vreeland groep "de Excellente Maatschap" opgericht en een trainingsprogramma ontwikkeld voor medische vakgroepen/maatschappen.

 

George Smits spreekt al vele jaren naar volle tevredenheid tijdens congressen van Medilex.

Hij is psycholoog met NIP- en BIG-registratie. Hij heeft jarenlange ervaring met complexe mediation- en coachingstrajecten en begeleidt organisaties in turbulente stadia van verandering. Geeft kortdurende individuele therapieën bij arbeidsgerelateerde problemen, onder andere ten behoeve van reïntegratie. Beoefent zenboeddhisme en meditatie. George wordt steevast met een ruime 8 beoordeeld.

Hans van Santen (1960) is sinds juni 2012 hoofdredacteur van
Medisch Contact, de grootste titel voor artsen in Nederland. Hij
praktiseert nog 2 dagen per week als huisarts in Velp, waar hij sinds 1988 gevestigd is.

Van Santen behaalde in 1985 het artsexamen cum laude aan de
Universiteit van Leiden. In 1987 rondde hij zijn specialisatie tot huisarts af.
Naast de dagelijkse praktijk was hij in de jaren negentig actief op het gebied
van nascholing en praktijkorganisatie.  Van 2002 tot 2006 was hij vice-voorzitter van
de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Uit hoofde van deze functie had hij
tal van andere bestuurlijke functies. Na deze bestuurlijke periode gaf hij
leiding aan het opzetten van een eerstelijns samenwerkingsverband en de
vestiging van een groot gezondheidscentrum in Velp.

Hilde Royen (Nijmegen 1962) heeft een voorliefde voor de combinatie van interne geneeskunde en besturen. Vanaf het begin van haar carrière is ze geïnteresseerd in niet-rationele en disfunctionele processen in de medisch specialistische praktijk. In dat kader zijn haar lidmaatschappen van het Forum Visitatorum van de NIV, de commissie Optimaal Functioneren van de NIV en van de werkgroep Implementatie Optimaal Functioneren van de Orde van Medisch Specialisten relevant. Ze maakt deel uit van de commissie van de NIV die bij disfunctioneringsvraagstukken onderzoekt en rapporteert. In het dagelijks leven is ze internist in Isala in Zwolle.

Haar vrije tijd brengt ze graag door met haar gezin, het liefst zeilend op zee.

Marcel Daniëls (1959) is als klinisch cardioloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's Hertogenbosch. Daarnaast is hij sinds 2010 voorzitter van de Raad Kwaliteit van de Orde van Medisch Specialisten.

In december 2013 presenteerden de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten (wv’en) hun visie op welke factoren van belang zijn om medisch specialisten optimaal te laten functioneren.

Centraal staat het besef dat er - naast de inzet van de bestaande kwaliteitsinstrumenten als visitaties en scholing - een cultuur dient te bestaan waarin reflecteren, leren en verbeteren een vanzelfsprekende cyclus is. Niet binnen een gesloten bolwerk maar in openheid. Het uitgangspunt is dat focus op het bevorderen van goed functioneren kan helpen om minder goed functioneren te voorkomen. Bestaat er al een dergelijke cultuur? En zo nee, welke acties – en door wie? - zijn er nodig om die cultuur te doen ontstaan? Wat is de plaats van de kwaliteitsvisitatie? Van melden van incidenten? Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de specialist, de medische staf, de Raad van Bestuur, de wv?

Het document ‘ Optimaal Functioneren van Medisch Specialisten’ gaat op al deze punten in. 

Mr. Willemien Kastelein (1956) studeerde aan de Universiteit Utrecht Nederlands recht. Zij is advocaat sedert 1996 en vanaf 2013 als partner aan Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Zwolle verbonden.

In 1992 promoveerde zij op een proefschrift inzake het klachtrecht van de patiënt in de gezondheidszorg: ‘Van klagen naar klachtrecht’.

Willemien Kastelein is gespecialiseerd in het gezondheidsrecht, meer in het bijzonder rond (dis)functioneren van medisch beroepsbeoefenaren, contractenrecht, tuchtrecht, medische aansprakelijkheid, medisch strafrecht en zorgverzekeringsrecht.

Naast haar praktijk als advocaat is zij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht. Zij is verder lid van de Gezondheidsraad en vicevoorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Noord-Holland. 

Wim Schellekens was van 2007 tot 2011 Hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarvoor was hij bestuurder van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO (7 jaar) en van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft (9 jaar). Hij is zijn loopbaan begonnen als huisarts (10 jaar) en medisch adviseur (5 jaar) van de Ziekenfondsraad (het huidige Zorginstituut Nederland).

Vanaf mei 2011 is hij strategisch adviseur o.a. van Raden van Bestuur/Toezicht van ziekenhuizen en zorgverzekeraars, met als aandachtsgebieden governance van kwaliteit en veiligheid, leiderschap, (professioneel)kwaliteits/veiligheidssysteem. Hij geeft college aan professionals, (aankomend) bestuurders en toezichthouders. Hij leidt met prof. Schrijvers de Masterclass Kwaliteit-Financiën UMCU, Julius Centrum).

Hij is lid van de Raad van Toezicht van Ipse de Bruggen (gehandicaptenzorg Zuid Holland) en Diakonessenhuis Utrecht/Zeist.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl