Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Excelleren of disfunctioneren van medisch specialisten

Naar optimaal functionerende artsen en vakgroepen

Donderdag 11 oktober 2018

Sprekers

Jorg Damen is arbeids- en organisatiepsycholoog en is gespecialiseerd in training en advies rondom aanspreekcultuur, groepsdynamiek en leiderschap in zorg en welzijn. Hij volgde diverse trainersopleidingen en doceerde communicatievakken op verschillende universiteiten.

Tegenwoordig werkt hij fulltime als “Dynamiek Dokter” vanuit zijn eigen bedrijf. Samen met de betrokken gaat hij op zoek welke factoren verantwoordelijk zijn voor de verstoorde dynamiek en helpt hij de groep om weer zelf verantwoordelijkheid te nemen. Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met trainingen, begeleiding en lezingen rondom thema’s als aanspreekcultuur, weerstand, teamontwikkeling, werkdruk, emotiemanagement en positieve psychologie. Hij wordt vaak gevraagd door teams of instellingen om “de neuzen dezelfde kant op te krijgen” bij veranderingen, werkdruk, conflicten, eigenaarschap etc. 

Jorg is analytisch, betrokken en heeft frisse ideeën over hoe organisaties het beste uit hun mensen kunnen halen. Belangrijke kenmerken van zijn trainingen zijn interactie, humor, heldere voorbeelden en een goede mix tussen theorie en praktische tips. Hierdoor kan hij mensen ‘wakker schudden’ en snel tot de kern van het probleem komen.

Tot slot zet hij zich al meer dan vijftien jaar in voor verschillende maatschappelijke projecten en goede doelen zoals Stichting de Ster en Buurtbemiddeling in Utrecht.  
 

Na de studie geneeskunde startte zijn militaire loopbaan in 1989 als bataljonsarts bij 103 Verkenningsbataljon in Seedorf (Duitsland). Na opleiding in Fort Rucker, Alabama (USA) volgden functies als vliegerarts op de vliegbases Deelen en Volkel. Na het behalen van zijn militaire vlieger wings (Groot Militair Brevet) heeft hij zich gekwalificeerd op de Bölkow verkennings- en Apache gevechtshelikopters en was gastvlieger bij 299 en 301 Squadron op de vliegbasis Gilze-Rijen. Momenteel vliegt hij met een Commercial Pilots Licence nog steeds regelmatig helikopter.

In 2001 rondde hij zijn opleiding tot chirurg af in het Radboudumc, Nijmegen. Zijn traumatologie-ervaring startte in Wilford Hall Medical Centre, een level 1 traumacentrum in San Antonio, Texas (USA). Als militair traumachirurg en Mobiel Medisch Team (heli-MMT) arts werkte Marck bij het Radboudumc en later het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Als militair chirurg is hij uitgezonden geweest naar onder meer Irak en Afghanistan. Voor zijn inspanningen op het grensvlak van luchtvaart en zorg ontving hij in 2009 het Generaal Snijders Erediploma.

Na ruim 18 jaar heeft Haerkens de KLu als Kolonel verlaten (hij is nog steeds reserve-officier) om zich met zijn organisatie Wings of Care te focussen op Human Factors en teampresteren in hoogkritische werkomgevingen. Hij ontwikkelde hiertoe het samenwerkingsmodel Crew Resource Management (CRM) voor de klinische zorg. In 2013 kreeg het Wings of Care CRM-project op de IC van het Radboudumc de nationale IGZ ZorgVeilig Prijs toegekend.

Haerkens promoveerde in 2017 op het proefschrift “Human Factors and Team Performance” aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Rob Slappendel is anesthesioloog/consultant. Sedert 2007 heeft hij zich gericht op kwaliteit en veiligheid in de zorg. Als consultant wordt hij regelmatig gevraagd om extern deskundige te acteren in verschillende ziekenhuizen in Nederland en Belgie. Dit betreft veelal analyse van ernstige calamiteiten, klachten of claims, maar ook om het (dis)functioneren van medisch specialisten te beoordelen. Specifiek voor Veiligheid en kwaliteit in de zorg was hij eerder als hoogleraar verbonden aan de TIAS businessschool aan de Universiteit Tilburg, en thans aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel werkt hij zelfstandig als clinical expert bij Philips voor de FDA approval van medische apparatuur. Hij is auteur van meer dan 150 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en recent het boek "De disfunctionerende dokter".

Volkert Wreesmann is hoofd-halschirurg in de UK, en oud medewerker van het UMC Utrecht. Hij was in 2014 de eerste die openlijk sprak over problemen in UMC Utrecht, eerst binnen het ziekenhuis, en later daarbuiten.

Hij is sindsdien uitvoerig geinterviewd, door Zembla, De Wereld Draait Door, en Medilex, zie link

Recentelijk beschreef hij bij The Post Online zijn visie op het veranderproces van UMC Utrecht, zie de volgende link.

Dit jaar geeft Wreesmann opnieuw een ooggetuigenverslag van zijn ervaringen in het UMC Utrecht, en zijn visie op het veranderproces.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
uit dienst
uit dienst
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl