Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Geschikt / Ongeschikt 09-04-2015

Jonggehandicapten en Wajongers participeren!

Donderdag 9 april 2015

Programma

9:00
Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

9:30

Opening door de dagvoorzitter Ankie Verlaan, directeur De Ontmoeting en voormalig adviseur en bestuurslid Kenniscentrum CrossOver

9:45
De Participatiewet – wat is er van geworden binnen gemeenten?
Marleen Damen, wethouder Werk en Inkomen, Wijken en Financiën, gemeente Leiden

  • Welke aandachtspunten liggen er binnen gemeenten om jonggehandicapten bij arbeidstoeleiding bij te staan?
  • Welke kennis en tools hebben gemeenten van deskundige partijen nodig om in te zetten op de krachten van jonggehandicapten? 
  • Hoe stimuleren gemeenten werkgevers om banen te creëren? En welke hulp van professionals kunnen zij hierbij gebruiken? 
10:15 
Wat levert de veranderde wetgeving de jongere op?
Erik Voerman, business adviseur WERKbedrijf UWV

  • Wat betekent de Participatiewet voor jongeren met beperkingen in de praktijk?
  • Herindeling, beoordeling en aan het werk helpen van Wajongers
  • Hoe verloopt het opzetten van de 35 regionale Werkbedrijven?
  • Wat zien we in de praktijk bij de doelgroep gebeuren?
  • Welke obstakels ziet UWV en hoe kan daarop worden ingespeeld?

11:00 
Koffie- en theepauze

11:15 

De rol van het onderwijs en een ervaringsverhaal
Wim van Oosten, senior adviseur gemeente Amsterdam, specialisatie op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt en complexe jongeren en voormalig directeur Kingmascholen en een ervaringsdeskundige

  • Systeemverandering binnen het onderwijs aan het werk – hoe verhoudt zich dat tot arbeidstoeleiding van jongeren naar gemeenten
  • Voorbeeld van een Wajonger op de juiste werkplek
12:00
Vragen en discussie
Welke thema’s wilt u graag aan de sprekers voorleggen en/of in de middag doornemen? Leg het voor aan uw collegae en de sprekers!

12:30 
Afsluiting ochtendprogramma door dagvoorzitter met aansluitend een lunch

 


13:30
Ontmoetingsronde 1 – Leefgebieden verenigd
U kunt kiezen uit één van onderstaande sessies. U leert van de praktijkverhalen en u krijgt volop ruimte en gelegenheid om uw casuïstiek en dilemma’s in te brengen. 

A. Praktijkverhaal – gemeente, onderwijs en arbeidsleven gebundeld
Arjan Roon, coördinator Arbeid Intermetzo

Hoe staat het onderwijs gemeenten bij om de juiste match tussen leerling en vacature te vinden? Regio Midden vertelt u over de uitkomsten van de pilot die in samenwerking met gemeenten, het onderwijs en arbeidsleven is gedraaid. Hoe bereidt onderwijs de arbeidsmarkt voor op de jongeren met een beperking en op welke wijze draagt het onderwijs haar kennis over aan de gemeente? Aan de hand van dit praktijkvoorbeeld kunt u met elkaar mogelijkheden verkennen voor arbeidstoeleiding van jonggehandicapten en wat de rol van het onderwijs is anno 2015.

B. Praktijkverhaal – gebruikmaken van het netwerk
Hein Kars, projectmanager Navigator Mee Drenthe

Een Navigator is een persoon die vanuit MEE bij speciaal onderwijs en praktijkonderwijs als levende tomtom optreedt voor jongeren met een beperking. Vanwege complexe problematiek is het ingewikkeld om deze jongeren aan het werk te krijgen. Door inzet van het eigen sociale netwerk en door participatie op alle leefgebieden wordt de stap naar werk dankzij de Navigator verkleind. Welke stappen doorliepen de jongeren tijdens dit traject en welke factoren blijken succesvol? Op welke wijze is dit project ook landelijk uit te rollen? U wordt uitgedaagd om mee te denken over de mogelijkheden in uw regio.

14:30 
Koffie- en theepauze


15:00
Ontmoetingsronde 2 – Met een beperking op de arbeidsmarkt
U kunt kiezen uit één van onderstaande sessies. U leert van de praktijkverhalen en u krijgt volop ruimte en gelegenheid om uw casuïstiek en dilemma’s in te brengen. 

A. Praktijkverhaal – jonge werknemers met autisme
Sjoerd van der Maaden, directeur Specialisterren en een medewerker Specialisterren

Deze sessie biedt u een inkijkje in een succesvol bedrijf dat werknemers met autisme een kans geeft om hun talenten te ontplooien. Dankzij dienstbaar leiderschap, structuur en intensief contact met de medewerkers is Specialisterren boekt zij resultaat. Directeur Sjoerd van der Maaden en een werknemer vertellen u over hun ervaringen en werkwijze. U wordt geïnspireerd en u krijgt handvatten om met werknemers met autisme aan de slag te gaan.

B. Praktijkverhaal – de sociale werkvoorziening 2.0
Marjo Gruisen, directeur Inclusief Groep NV

De sociale werkvoorziening is afgeschaft. Maar wat kan de waarde van sociale werkvoorzieningen voor de Participatiewet nog zijn? Zijn er duurzame alternatieven voor sociale werkvoorzieningen? Deze vragen staan centraal tijdens de sessie over de toekomst van de sociale werkvoorzieningen. Geïllustreerd aan de hand van een praktijkvoorbeeld over de werkwijze met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In deze sessie onderzoeken we hoe de toekomst er uit kan komen te zien. Wilt u casuïstiek bespreken tijdens deze sessie? Stuur uw input in dat geval op via info@medilex.nl.

16:00 - 16:30
Borrel en gelegenheid om te netwerken

PDF programma

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl