Trauma bij mensen met een verstandelijke beperking | nov 2025
Diagnostiek, behandeling en begeleiding
Diagnostiek, behandeling en begeleiding
Donderdag 27 november 2025
Wegens succes herhaald!
09:00 - Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap
Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma
Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma
10:45 - Koffie- en theepauze
Matthijs Heijstek, orthopedagoog en gedragswetenschapper bij ZoZijn
Lindsey Leijs, ervaringsdeskundigen bij de LFB
In gesprek met een ervaringsdeskundige en aan de hand van een drietal filmfragmenten, wordt er stil gestaan bij de hulpverlening na seksueel misbruik.
13:00 - Lunchpauze
Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma.
Tijdens deze verdiepingssessie zal de vraag centraal staan hoe je cliënten met een verstandelijke beperking de juiste hulp kunt bieden na een traumatische gebeurtenis. Er wordt stilgestaan bij wat traumasensitief werken precies is en hoe je dit als begeleider in het dagelijks leven kunt toepassen. Hoe kun je met de cliënten én het gezin/ hun omgeving werken aan het herstel? We gaan in op verschillende elementen van een traumasensitief ondersteuningsplan. Je ontwikkelt het plan samen met cliënten en de belangrijke anderen. We gaan onder andere in op “happiness planning”, een methodiek van Karen Harvey, expert op het gebied van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking. Je krijgt bij deze verdiepingssessie veel praktische handvatten, casuïstiek en oefeningen om meteen te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.
B - Trauma en hechting
Truida de Raaf, gz-psycholoog en orthopedagoog
Hechtingsproblematiek komt veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit geldt zowel voor de onveilige gehechtheid als voor de reactieve hechtingsstoornis (en sociaal contact stoornis volgens de DSM-V). Trauma en hechtingsproblematiek beïnvloeden de sociaal-emotionele ontwikkeling en spelen een rol bij gedragsproblemen. Vroeg kinderlijk trauma heeft invloed op het ontstaan van hechtingsproblematiek. Daarnaast zorgt deze hechtingsproblematiek ervoor dat de veerkracht van cliënten om traumatische ervaringen te verwerken kleiner wordt. Tijdens deze verdiepingssessie ga je dieper in op trauma en hechtingsproblematiek en krijgt u praktische handvatten om cliënten de juiste begeleiding te bieden.
*Het programma is onder voorbehoud.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!
Stel je vraag