Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Trauma bij kinderen

Signaleren, bejegenen en ondersteunen

Woensdag 15 mei 2019

Programma

9:15 Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

9:45 Opening door dagvoorzitter Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige, opleider en therapeut Expertisecentrum Omgaan met Verlies

10:00 Het herkennen van een getraumatiseerd kind 

Gwen Timmer, rouw- en traumatherapeut Parabel, praktijk voor persoonlijke groei

  • Wat is een trauma en welke effecten heeft het op gevoel, gedrag en identiteitsbeleving?
  • Hoe herkent u trauma bij een kind?
  • Wat wordt er van een hulpverlener gevraagd en wat kan een trauma bij u als zorgprofessional oproepen?

11:15 Koffie- en theepauze

11:30 Verwoorden van een trauma

Floortje Agema begeleidt rouwende kinderen, jongeren en gezinnen en schrijft verhalen en gedichten die houvast geven. Ze draagt één van haar verhalen voor uit de bundel 'Jij wordt gekend' en laat daarmee zien hoe u verhalen en symbolen inzet om in contact te komen met kinderen en jongeren.

11:45 De verwerking van een traumatische verlieservaring

Riet Fiddelaers-Jaspers, verliesdeskundige, opleider en therapeut Expertisecentrum Omgaan met Verlies

  • Wat gebeurt er bij kinderen en jongeren bij een ingrijpende verlieservaring?
  • Hoe overleven kinderen en jongeren traumatisch verlies?
  • Wat zijn helende interventies? 

13:00 Verwoorden van een trauma

Floortje Agema begeleidt rouwende kinderen, jongeren en gezinnen en schrijft verhalen en gedichten die houvast geven. Ze draagt één van haar verhalen voor uit de bundel 'Jij wordt gekend' en laat daarmee zien hoe u verhalen en symbolen inzet om in contact te komen met kinderen en jongeren.

13:15 Verzorgde lunch

14:15 tot 16:15 In de middag volgt u één van de drie verdiepingssessies naar keuze

A-Trauma bij baby's en peuters

Marianne Went, klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut, supervisor, ontwikkelaar ouder-kind-traumatherapie. Zij is werkzaam in het innovatieteam van Psychotherapeutisch Centrum de Viersprong in Den Bosch en haar eigen praktijk in Erichem. 

De beleving en verwerking van ingrijpende gebeurtenissen bij baby's en peuters is anders dan bij oudere kinderen. Mede doordat ze nog niet goed kunnen praten, uiten traumatische gebeurtenissen bij jonge kinderen zich door ontwikkelings- en gedragsproblemen. Hoe herkent u trauma bij baby's en peuters? Wat is de invloed van trauma op de ouder-kind relatie en wanneer verwijst u door naar specialistisch hulp? In deze verdiepingssessie leert u hoe een specfieke toepassing van EMDR, ingebed in de ouder-kind psychotherapie, kan helpen traumatische ervaringen te verwerken. 

B- Trauma door vechtscheiding

Katinka Knook en Diana te Beek, beiden orthopedagoog generalist binnen expertise team 'Complexe Echtscheidingen' Altra specialistische jeugdzorg

Bij een complexe vechtscheiding komt er veel druk op het gezin te staan. Ouders zijn met hun eigen situatie bezig en kinderen zitten in de knel. Dit zorgt voor spanningen die schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Hoe kunt u als hulpverlener zorgen dat de focus op het kind blijft en dat een kind zich veilig blijft voelen en geen hechtingsproblematiek ontwikkelt? Hoe herkent u de signalen van een trauma bij een kind uitgelokt door een vechtscheiding? Tenslotte wordt er ingegaan op de rol van ouders tijdens de traumabehandeling van hun kind, zodat er een goede samenwerking ontstaat tussen ouders en hulpverlener. 

C- Trauma door seksueel misbruik

Aafke Scharloo, orthopedagoog en zelfstandig gevestigd klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma 

Seksueel misbruik komt vaker voor dan gedacht. Seksueel misbruik vindt meestal verborgen voor de buitenwereld plaats. Kinderen die seksueel misbruikt worden durven dit vaak tegen niemand te zeggen door gevoelens van schaamte, angst en schuld. Als ze dan de moed vinden om hierover te spreken zijn deze gesprekken vaak moeilijk, ook voor professionals in de hulpverlening. Hoe overwint u uw eigen afweer in het bespreekbaar maken van dit onderwerp? Hoe maakt u seksueel misbruik bespreekbaar en welke ondersteuning kunt u het kind bieden? In deze verdiepingssessie krijgt u praktische gesprekstechnieken die ter plekke geoefend worden.  

PDF programma

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl