Slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking
Handvatten voor het signaleren en begeleiden
Van maandag 23 december tot en met vrijdag 27 december is Medilex gesloten. Vanaf maandag 30 december zijn wij weer bereikbaar. Wij wensen je alvast fijne feestdagen!
Lees verderHandvatten voor het signaleren en begeleiden
Dinsdag 3 juni 2025
Wegens succes herhaald
Annelies Smits is bijna 20 jaar arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG) en al bijna net zo lang geïnteresseerd in slaap en biologische ritmes.
Toen de eerste Actiwatch op de markt kwam, heeft zij met haar team er direct een aantal aangeschaft. Dit gaf veel inspiratie om bezig te gaan met de nachtzorg, de mechanismes van slaap en de bijzonderheden van slaap bij mensen met een verstandelijke beperking.
Annelies Smits is sinds 2013 betrokken bij het slaapwaakcentrum van SEIN en sinds 2015 European Somnologist. Binnen SEIN is er een polikliniek voor mensen met een verstandelijke beperking en slaapproblemen. Daarnaast ondersteunt zij slaapteams binnen verstandelijk gehandicapten instellingen, zit zij in de landelijke slaapgeneeskundewerkgroep van AVG`s, is zij gastdocent aan de opleiding voor AVG`s en participeert zij in wetenschappelijk onderzoek. Maar bovenal probeert zij aandacht te krijgen voor gezonde slaap bij mensen met een verstandelijke beperking en voor goede zorg bij slaapproblemen.
Almar van Suijdam is Arts Verstandelijk Gehandicapten sinds 2010. De afgelopen 7 jaar heeft zij bij ’s Heeren Loo, locatie Wekerom gewerkt. Sinds 2013 is zij verbonden aan de Polikliniek Slaapstoornissen van Expertisecentrum Advisium, ’s Heeren Loo. Zij maakt daar deel uit van een multidisciplinair team dat in samenwerking met het ziekenhuis De Gelderse Vallei mensen met een verstandelijke beperking en ernstige slaapproblemen onderzoekt en behandelt. Als AVG richt zij zich op de somatische/ medische oorzaken van slaapproblemen, zoals circadiane ritmestoornis.
Naast de werkzaamheden op de polikliniek is Almar verbonden aan de medische dienst van ’s Heeren Loo te Wekerom.
Cathelijne Linders is orthopedagoog sinds 2006 en werkt sinds 2018 bij Expertisecentrum Advisium, ’s Heeren Loo. Zij heeft ervaring met adviseren van ouders en begeleiders rondom de slaapproblematiek van mensen met een verstandelijke beperking (specialisme Smith Magenis syndroom). Zij ziet het als een uitdaging ouders te ondersteunen bij de zorg voor hun zorgintensieve kind en hierbij de focus te leggen op wat de ouder hier zelf in nodig heeft. Om deze reden sinds kort ook mindful parenting trainer.
Janine Breukelman is GZ-psycholoog, orthopedagoog en neuropsycholoog. Ze werkt als gedragsdeskundige bij St. Philadelphia Zorg, schrijft columns voor de Klik en is consulent bij het CCE. Als gedragsdeskundige werkt zij met mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende problematiek. Hierbij houdt ze zich naast slaap met name bezig met autisme/ASS, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en het bieden van (trauma)behandeling. Binnen Philadelphia is zij verantwoordelijk voor de oprichting van het Slaapteam, waarbinnen zij zich als voorzitter en gedragsdeskundige bezig houdt met diagnostiek en behandeling van slaapproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking.
Merian Rijnsaardt is fysiotherapeut en sinds 2007 werkzaam bij Stichting Philadelphia Zorg. Na een opleiding tot SI-therapeut heeft zij zich verder ontwikkelt op de doelgroep van cliënten met een verstandelijke beperking.
Merian is betrokken als fysiotherapeut en SI-therapeut bij locaties van Philadelphia, met verschillende doelgroepen zoals; kinderen, ouderen, EMB en MVG.
Hierbij begeleidt en traint ze zowel de cliënt, cliëntsysteem en medewerkers op het gebied van prikkelverwerking.
Tevens is zij onderdeel van het Slaapteam van Philadelphia, waar haar expertise ingezet wordt bij verschillende casuïstiek mbt slaapproblematiek.
Arts voor Verstandelijke Gehandicapten en somnoloog Kempenhaeghe
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!
Stel je vraag