Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Seksualiteit en intimiteit bij mensen met een verstandelijke beperking

Handvatten voor een gezonde ontwikkeling

Dinsdag 8 oktober 2019

Sprekers

Aafke Scharloo is klinisch psycholoog met specialistische expertise in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, (kinder)-mishandeling en trauma. Ze is zelfstandig gevestigd als onafhankelijk deskundige en werkt door het hele land als het gaat om deze problematiek. Ze volgde hiertoe in Nederland en in het buitenland scholingen waaronder de opleiding tot Forensic Interviewer door The American Professional Society Against Child abuse and neglect (APSAC). Het voeren van gesprekken en het geven van trainingen op dit terrein behoort tot haar expertise. Ook is ze een van de ontwikkelaars van de methodiek Taxatiegesprekken en het Methodisch Kind Interview (MKI). Beide methodieken hebben tot doel vage signalen van seksueel misbruik of mishandeling te verhelderen.

Daarnaast is ze lid van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en is ze auteur van het boek SOS - snelle opvang bij seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking.

Irene König werkte 30 jaar lang op woongroepen en logeerhuizen op de Amerpoort. Ze verzorgde daarnaast opleidingen, trainingen en intervisies en was enkele jaren werkzaam bij het meldpunt seksueel misbruik. Sinds 10 jaar zelfstandig ondernemer en samen met FABRIEK69 een coöperatie opgericht “Tijdens mijn werk op de logeerhuizen bij de tieners gingen mijn ogen open. Er waren geen regels over wat ons beleid was op het gebied van intimiteit/seksualiteit er werd weinig over gesproken, niet met de ouders maar ook de begeleiding onderling niet. Seks was een taboe. Ik ben toen trainingen gaan geven over seksualiteit en intimiteit. Het viel mij op dat iedereen worstelde met dezelfde vragen. Wanneer ga je het er over hebben, wat vertel je dan en hoe? Mensen denken aan seksuele voorlichting vooral aan echte seks. Maar het schort aan de basis, hoe ga je om met intimiteit, je gevoelens en grenzen van jezelf en een ander. Grenzeloos gedrag was tijdens mijn werk bij het meldpunt het meest voorkomende probleem. Mijn praktijkervaring wilde ik omzetten tot iets tastbaars. Ik wilde een product ontwikkelen dat alle onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar maakt en wat aansluit bij de belevingswereld van de cliënten*. Met afbeeldingen waarmee ze zich kunnen identificeren.”Mag ik van jou” ? is een kwartetspel geworden die we gaan spelen.

Natascha Pankow is in 2015 voor zichzelf begonnen in het individueel begeleiden van cliënten met een communicatie stoornis en het geven trainingen, workshops en lezingen op het gebied van de meldcode o.a. seksueel misbruik.  Ze heeft zeven jaar als woonbegeleidster gewerkt bij Kentalis en was binnen die groep (volgens de cliënten) de expert op het gebied van praten over seks(ualiteit) met de doven jongeren/jong volwassenen. Doven zijn erg op mimiek gefocust en de cliënten benoemde altijd zo mooi: “Natascha wordt tenminste niet rood, je kan haar alles vragen!”. In september samen met vier andere collega’s/professionals, waaronder Irene König, FABRIEK69 opgericht om krachten te bundelen en vooral te leren van elkaar kennis én bovendien samen trainen is zoveel leuker dan alléén! 

Zafanja Hartog is psycholoog en consulent seksuele gezondheid. Zij heeft als gedragswetenschapper jarenlange ervaring opgedaan in de gehandicaptensector als kenniswerker, op een woongroep en in vrijetijdsbesteding. Al tijdens haar basisopleiding staat het onderwerp seksualiteit hoog op de agenda. Als consulent seksuele gezondheid biedt zij individuele counseling en (groeps)voorlichting aan mensen met een verstandelijke beperking en/ of autisme of AD(H)D. Ook geeft zij trainingen op maat binnen zorgorganisaties, welzijn en onderwijs. Ze geeft voorlichting over dating tijdens de Special Olympics en is voorzitter van Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR). Haar belangrijkste doel is om aan seksualiteit gerelateerde onderwerpen makkelijker en gewoon te maken.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl