Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Psychoses

Externe onwerkelijkheid - interne realiteit

Juni 2025

Sprekers

Ik ben voor het grootste gedeelte hersteld van mijn ziekte. Ik kreeg te kampen met meerdere psychosen. De laatste was vrij heftig en ik ben ook opgenomen geweest. Nu ben ik alweer vele jaren psychosevrij. Ik heb mijn ziekte geaccepteerd en ik ken mijn valkuilen. Ik heb strategieën ontwikkeld om beter met mijn ziekte om te gaan.

Ik heb me inmiddels ontwikkeld als een ervaringsdeskundige en zet mijn kennis in om lotgenoten te helpen in hun gang door de psychiatrie. Mijn doelstelling is o.a. de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Tevens probeer ik het taboe dat heerst op dit soort ziektes te doorbreken door openheid van zaken te geven.

Ik houd me bezig met gezondheidsproblematiek zoals het beter omgaan met psychose en de kwetsbaarheid ervan.
Mijn keerpunt kwam in oktober 2005. Ik nam het heft in handen door te schrijven, praten en lezen over de aandoening. Ik begon in die tijd met het schrijven van het boek “Keerpunt van psychose naar herstel”.

Mijn naam is Ingrid Posseth. Ik ben 49 jaar en ik heb culturele antropologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Maar ik heb ook een psychosegevoeligheid, waar ik regelmatig lezingen over geef en dit doe ik met veel plezier.

Mijn officiële diagnose is schizo-affectieve stoornis van het bipolaire type. Door mezelf goed te kennen, en bewustzijn te hebben gecreëerd van mijn aandoening kan ik goed omgaan met mezelf en mijn kwetsbaarheid. Mede ook door psycho-educatie en therapie.

Joost Haarsma is cognitief neurowetenschapper en specialiseert zich in de computationale psychiatrie. Hier richt hij zich voornamelijk op onderzoek naar de hersenmechanismes die ten grondslag liggen aan hallucinaties en psychoses. Hij heeft zijn PhD behaald aan de Universiteit van Cambridge bij de afdeling psychiatrie, hierna heeft hij als onderzoeker gewerkt aan de Universiteit van Oxford. Op dit moment werkt hij als onderzoeker aan University College London.

Lieuwe de Haan werkt sinds 1993 als psychiater in de zorglijn Vroege psychose van de afdeling psychiatrie van het Amsterdam UMC, locatie AMC. In 2011 is hij aan de faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam benoemd tot hoogleraar Psychotische stoornissen. Hij richt zijn onderzoek op klinisch relevante variatie bij patiënten met een recent ontstane psychose. Hij doet onderzoek om de behandeling van patiënten met een psychose te verbeteren. Daarnaast geeft hij onderwijs aan studenten en voorlichting over psychose aan patiënten en familie.

Peter Hoekenga is klinisch psycholoog en werkzaam bij FACT van Mediant GGZ in Enschede. Tot 2010 was hij werkzaam als psychomotorisch therapeut binnen de klinische psychotherapie en werkte vooral met cliënten met een persoonlijkheidsstoornis. Daarna werkte hij als psycholoog vooral binnen FACT teams. Het werken met volwassenen met een psychotische kwetsbaarheid maakte zodoende een groot deel van zijn werk uit. Hij werkt met technieken uit de cognitieve gedragstherapie, schematherapie en traumatherapie, en probeert deze te integreren met de herstel gerichte visie.

Tim Walrave is psychiater en A-opleider Psychiatrie bij Mediant GGZ te Enschede in Oost Nederland. Hij is eerst opgeleid tot huisarts en daarna psychiater geworden. Vervolgens heeft hij de afgelopen twintig jaar als ziekenhuispsychiater gewerkt, met specialisatie zwangerschaps-gerelateerde psychiatrie.

 In 2020 werd hij gevraagd om hoofdopleider Psychiatrie te worden. 'Diagnostiek, communicatie, samenwerking, psychotherapie en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijk in de opleiding tot psychiater, zodat er deskundigheid en professionaliteit ontstaat met een goed behandelcontact waarbij passende zorg wordt geleverd.'

Tim Walrave is in 2022 uitgeroepen tot beste universitair docent psychiatrie van Nederland. Hij is voorgedragen door artsen in opleiding bij het Landelijk Onderwijsbureau van de NVvP in Utrecht.

Uit drie genomineerden werd hij gekozen vanwege zijn enthousiaste, sterk inhoudelijke en bevlogen wijze van lesgeven, aldus de jury. ‘Hij noemt veel voorbeelden uit de praktijk, wat inspirerend werkt. Daarnaast is sprake van een aangename en veilige sfeer tijdens de lessen’, aldus een toelichting van de jury. De prijs die Walrave heeft gekregen, is de Psychiatrie Tutor Prijs 2022.

 

Ik ben Klinisch Psycholoog/psychotherapeut, VGCt-supervisor en EMDR practitioner.

Daarnaast doe ik promotieonderzoek als buitenpromovenda bij de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Parnassia en GGzE binnen RE.PROCESS. Het RE.PROCESS onderzoek is een grote RCT waarin we bij mensen met psychose en PTSS drie traumagerichte behandelingen, namelijk EMDR, Exposure en Cognitieve Herstructurering, vergelijken met een wachtlijst-conditie. Aan dit onderzoek nemen 25 therapeuten deel uit 8 verschillende instellingen.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Nicole Bos
Nicole Bos
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl