Perinatale zorg 3.0 2020
Levensreddende kennis en visies op de toekomst
Levensreddende kennis en visies op de toekomst
Woensdag 4 november 2020
Volledig online via livestream te volgen!
Eric Steegers is hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie en afdelingshoofd binnen het Erasmus MC in Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich op de pathofysiologie van suboptimale embryonale groei en ontwikkeling en de vorming van de placenta in het eerste trimester van de zwangerschap en de consequenties daarvan voor foetale en moederlijke gezondheid tijdens de zwangerschap en daarna. Dit werk wordt grotendeels uitgevoerd binnen de Generation R studie, een populatieonderzoek in Rotterdam van 10.000 zwangere vrouwen en hun kinderen. Het tweede onderzoek waarin dit wordt gedaan is de Rotterdam Predict studie, een ziekenhuis gebaseerd periconceptie cohort studie, waarbij gedetailleerde embryonale en placentaire groeipatronen worden bestudeerd middels driedimensionale echo- en virtual reality technieken. Nieuwe kennis van dit type onderzoek wordt vertaald in gemeentelijke en landelijke innovatieve preconceptie- en verloskundige zorgprogramma’s ten behoeve van de algemene bevolking. Voorbeelden daarvan zijn het Rotterdamse “Klaar voor een Kind” en “Moeders van Rotterdam” en het landelijke “Healthy Pregnancy for All” programma. Deze programma’s richten zich vooral op kwetsbare groepen vrouwen in achterstandswijken.
Projectleider INDEX-studie Amsterdam UMC, docent MPA-Klinische Verloskunde
Hogeschool Rotterdam
Neonatoloog en associate professor neonatologie UMC Utrecht
Gynaecoloog Máxima MC
Professor fundamentele perinatologie TU Eindhoven
Professor doctor Jan G. Nijhuis werkt sedert 1979 binnen het vakgebied obstetrie en gynaecologie. Hij is als vrouwenarts gespecialiseerd in de verloskunde en prenatale diagnostiek. Zijn onderzoek concentreert zich op de foetale bewaking (beoordelen van de foetale conditie) en foetaal gedrag. Hij is hoogleraar verloskunde en sedert 2006 hoofd van de afdeling obstetrie & gynaecologie in het azM
Door zijn onderzoek en beschrijving van foetale gedragstoestanden (slaap/waak toestanden) kreeg hij internationale bekendheid. Zijn onderzoek moet er toe leiden dat we beter begrijpen hoe de foetus “zich voelt” en dat er minder kinderen met zuurstofgebrek worden geboren.
Sedert 1999 is hij hoogleraar verloskunde in het azM, en sedert 2006 hoofd van de afdeling obstetrie & gynaecologie.Ook landelijk zet hij zich in voor een verbetering van de kwaliteit van de verloskundige zorg en heeft daarom zitting in velerlei commissies. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Onderzoeker INDEX-studie Amsterdam UMC
Verloskundige Maastricht
Ik ben al ruim 30 jaar werkzaam op het gebied van de prenatale diagnostiek, letterlijk vanaf de geboorte van deze discipline binnen de obstetrie. Ik heb mijn opleiding in Londen gedaan, bij Kings College Hospital, één van de beroemdste centra voor de prenatale diagnostiek, ook foetale geneeskunde genoemd. Na bijna 20 jaar in het AMC te hebben gewerkt ben ik in 2010 in Groningen hoogleraar geworden en sinds 2017 ben ik terug in Amsterdam, bij VUmc. Mijn passie en expertise ligt in de echodiagnostiek van aangeboren afwijkingen en in het counselen en begeleiden van ouders met een kind met een afwijking. Naast de patiëntenzorg heb ik veel onderzoek gedaan, met name naar de vroege screening op aangeboren afwijkingen. In 2018 werd ik voorzitter van de wereld organisatie voor echoscopie in de verloskunde en gynaecologie, de ISUOG
Patholoog en consultant perinatale en pediatrische pathologie
UMC Utrecht
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag