Palliatieve zorg aan ouderen 2020
Dilemma’s en complexe vraagstukken rondom het levenseinde
Dilemma’s en complexe vraagstukken rondom het levenseinde
Woensdag 16 december 2020 (verplaatst van 4 juni 2020)
Eerder is dit congres beoordeeld met een 8,2!
09:00 - Inlogmogelijkheid online
Roelie Dijkman, specialist ouderengeneeskunde
Paul Vogelaar, verpleegkundig expert pijn en palliatieve zorg, eigenaar Lux Nova palliatieve zorg en training
10:45 - Koffiepauze
Rob Bruntink, expert palliatieve zorg, auteur en journalist Pallium
Ronald van Nordennen, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg Stichting Groenhuysen, SCEN-arts regio West-Brabant en RTE lid arts
13:00 - Lunchpauze
Het levenseinde is onlosmakelijk verbonden met de diagnose dementie. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig te starten met palliatieve zorg. Hoe begint u een gesprek over het levenseinde met uw cliënt en zijn familie? Welke verantwoordelijkheden heeft u als (wijk)verpleegkundige of casemanager dementie in de palliatieve zorg? En waar moet u rekening mee houden bij palliatieve zorg aan mensen met dementie? Deze vragen worden beantwoord in deze praktische verdiepingssessie. Aan de hand van casuïstiek gaat u met mede deelnemers aan de slag en ontvangt u handvatten om de palliatieve zorg aan mensen met dementie vorm te geven.
B - Toetsing euthanasie door regionale toetsingscommissie (RTE) nader toegelicht: complexe casuïstiek
Ronald van Nordennen, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg Stichting Groenhuysen, SCEN-arts regio West-Brabant en RTE lid arts
De uitvoering van euthanasie of de hulp bij zelfdoding kan ingewikkeld zijn doordat uw cliënt dementie of een psychiatrische kwetsbaarheid heeft en wellicht ook wilsonbekwaam is ten aanzien van het euthanasieverzoek. Wat zijn uw mogelijkheden bij deze cliënt? Wat mag en kunt u doen? In deze verdiepingssessie gaat u aan de hand van recente uitspraken van de regionale toetsingscommissie dieper in op deze vraagstukken. Door middel van reflectie en casuïstiek krijgt u handvatten aangereikt omtrent euthanasie, de zorgvuldigheidscriteria en de omgang met o.a wilsonbekwaamheid, schriftelijke wilsverklaringen en de inzet van een deskundig arts/SCEN arts.
C - AromaZorg bij dementie
Marion Beek, trainer Kicozo (Kennisinstituut Integratieve en Complementaire zorg)
De verdiepingssessie AromaZorg bij dementie geeft u inzicht hoe geuren en AromaZorg cliënten met dementie kan ondersteunen. Geuren roepen autobiografische herinneringen op en kunnen een belangrijke sensorische houvast zijn voor patiënten met cognitieve en uitingsbeperkingen. Denk aan geuren van specerijen en kruiden, maar ook van bossen en lavendelvelden. Diverse essentiële oliën zijn aantoonbaar weldadig voor de stemming en het gevoel van veiligheid in de dementiezorg, zoals laveldel, sinaasappel en melisse. In deze verdiepingssessie wordt op eenvoudige en praktische wijze uitgelegd hoe u AromaZorg veilig kunt toepassen in uw zorgsetting.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag