Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

SOLK in de Praktijk 2020

Constructief omgaan met patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten

Woensdag 7 oktober 2020

Online via livestream te volgen!

Sprekers

Netty Versloot is psycholoog (NIP) in hart en nieren. Zij is medeoprichter van het Rugadviescentrum (tegenwoordig Winnock) en medeoprichter van de Nederlandse Obesitas Kliniek. In de negentiger jaren heeft ze de relevante somatische en psychologische disciplines in de behandelprotocollen van Winnock geïntegreerd. Het ging daarbij om patiënten met chronische lichamelijke klachten zonder lichamelijke pathologie. Tegenwoordig bekend als 'de SOLK patiënt'. Ze kent de moeilijkheden en valkuilen bij de behandeling van dit soort patiënten. Ze geeft al jaren postdoc trainingen en nascholing aan medisch specialisten en andere professionals in de gezondheidszorg over SOLK.

Daarnaast heeft zij al meer dan 10 jaar geleden een organisatie structuur, gebaseerd op zelfsturende teams, ontwikkeld en ingevoerd voor de uitvoering van de complexe behandeltrajecten. Enkele jaren geleden heeft zij hetzelfde gedaan bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Door haar kennis over het veranderen van gedrag werkt zij daarnaast als consultant en coach voor bedrijven en organisaties. Haar stijl van werken is warm, duidelijk en humoristisch. Zij is een inspirerende en veelgevraagde spreker.

 

hoogleraar farmaceutische wetenschappen UU

Annemarieke Fleming, GZ-psycholoog en hoofddocent, thema-expert psychosomatiek NPi, auteur Pijn & het brein (Prometheus 2016, 12e druk 2020).

Mijn specialisatie ligt op het gebied van SOLK en chronische pijn. Ook bij hevige klachten vinden artsen vaak geen duidelijke afwijkingen (meer) op de plaatsen in het lichaam waar mensen deze klachten ervaren. Regelmatig krijgen cliënten te horen: “Leert u er maar mee leven.” Maar is het wel gezegd dat deze klachten niet kunnen verminderen of over gaan? Op grond van jarenlange ervaring weet ik dat er hoop mag zijn op (gedeeltelijk) herstel. Mits er een op het individu toegesneden benaderingswijze wordt ingezet, waarbij de verwevenheid van lichaam en geest wordt erkend. Graag breng ik voor het voetlicht hoe u als behandelaar samen met uw cliënt op zoek kunt gaan naar praktische aangrijpingspunten voor het doorbreken van de vicieuze cirkel waarin mensen met SOLK en chronische pijn in de regel terecht zijn gekomen.

huisarts, kaderarts GGZ, promovendus, werkgroeplid zorgstandaard SOLK

huisarts en promovendus

Ik ben een bevlogen psychiater met ruime werkervaring bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, een topGGZ afdeling voor complexe somatisch symptoomstoornissen (SSS) en SOLK met zowel psychiatrische als somatische comorbiditeit. Naast diagnostiek en behandeling op locatie verricht ik ook in het hele land consultaties.

Ik heb in mijn werk met zowel de klinische als ambulante patiënten, bijgedragen aan het ontwikkelen van behandelbeleid voor patiënten met ernstige somatisch symptoomstoornissen. Momenteel richt ik me onder andere op het in kaart brengen van patiënten met therapieresistente SOLK en conversiestoornissen/functionele neurologische stoornissen (FNS).

Ik haal veel bevrediging en plezier uit het samen met patiënten puzzelen over een gemeenschappelijk verklaringsmodel en het doorbreken van vastgelopen situaties. Het vanuit een open en eerlijke houding zoeken naar een goede communicatie en samenwerking met zowel patiënt als (behandel-)systeem vind ik daarbij inspirerend.

Ik werk met de methodieken (lichaamsgewicht) mentaliseren/MBT (Mentalization Based Treatment), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en AMBIT (Adolescent Mentalization Based Integrative Treatment) en positieve gezondheid.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl