Mondzorg en een licht verstandelijke beperking
Speciaal voor mondzorgprofessionals
Van maandag 23 december tot en met vrijdag 27 december is Medilex gesloten. Vanaf maandag 30 december zijn wij weer bereikbaar. Wij wensen je alvast fijne feestdagen!
Lees verderSpeciaal voor mondzorgprofessionals
Woensdag 13 oktober 2021
Ook online via Livestream!
Tandarts-gehandicaptenzorg bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam en klinisch epidemioloog. Voorzitter van de Federatie Tandheelkundig Wetenschappelijke Verenigingen (FTWV), oud bestuurslid Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen (VMBZ) en voormalig lid van KNMT- commissie bijzondere zorggroepen.
In een minicollege geeft Tandarts gehandicaptenzorg Sonja Kalf tips en adviezen aan de mondzorgverleners over het omgaan met mensen met autisme bij de behandeling. Klik op de link
Tandarts gehandicaptenzorg i.o. bij Sherpa en tandarts bij 's Heeren Loo zorggroep Ermelo.
Afgestudeerd tandarts aan de Vrije Universiteit Amsterdam (ACTA) in 2016. Sinds 2016 werkzaam als tandarts bij een algemene praktijk in Amersfoort en bij zorginstelling 's Heeren Loo in Ermelo. In maart 2018 gestart met de postinitiële differentiatie opleiding tot tandarts gehandicaptenzorg bij Stichting Bijzondere tandheelkunde. Per 1 oktober 2021 werkzaam bij zorginstelling Sherpa in Baarn.
Chiel heeft orthopedagogiek gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt vanaf 1980 in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanaf 1997 heeft hij, wat later Driehoekskunde zou gaan heten, ontwikkeld. Sinds 2002 is hij als columnist aan het tijdschrift Klik verbonden. Vanaf 2013 werkt hij voor zichzelf vanuit zijn bedrijf Drienamiek. Chiel heeft vijf verschillende boeken geschreven: ‘Ouders op hun plek’, ‘Driehoekskunde’, ‘Moeders met een missie’, ‘Vasthoudend loslaten’ en ‘Jij bent een topper!’. Deze boeken gaan allemaal over de Driehoekskunde. Met zijn jongste zoon vormt hij de maatschap Drienamiek. Meer informatie: www.drienamiek.nl
Een fraai uitgangspunt van Chiel is: “Dé cliënt bestaat niet; het is in de eerste plaats altijd het kind van een moeder”
Dina Sijperda-Abdul is afgestudereerd in 2000 aan de universiteit van Bagdad-Irak. Sinds 2007 woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Nederland. Vanaf 2012 is Dina BIG geregistreerd als tandarts.
In haart vrije tijd houdt Dina van de natuur, fietsen en wandelen.
Geertje de Mos is mondhygiëniste bij 's Heeren Loo Zorggroep Ermelo en lid projectgroep 'Kwaliteitskader Mondzorg'
Henk Algra (1950) studeerde orthopedagogiek aan de Vrije Universiteit. Vanaf 1975 werkte hij als orthopedagoog/GZ-psycholoog in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook was hij als orthopedagoog verbonden aan de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam. Daarnaast verzorgde hij trainingen in de omgang met cliënten met een verstandelijke beperking en verzorgt hij nascholing over mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking en/of kwetsbare ouderen. Hij schrijft regelmatig over thema's in de gezondheidszorg, o.a. als columnist voor het Nederlands Dagblad. Van zijn hand verschijnt in april 2021 het casusboek 'Van Puzzel naar Maatwerk over mondzorg bij bijzondere patiënten'.
Jolanda Douma is sinds 2010 werkzaam als onderzoekscoördinator bij het Landelijk Kenniscentrum LVB. Tot 2020 heeft zij dat gecombineerd met de functie van docent, gespecialiseerd in mensen met een verstandelijke beperking, aan de Universiteit Utrecht.
Na afronding van de toenmalige opleiding tot Z-verpleegkundige en later de studie Orthopedagogiek, heeft ze verschillende onderzoeken verricht naar mensen met een (L)VB. In 2006 is ze gepromoveerd op onderzoek naar ondersteuning aan jeugdigen met een LVB uit het (Z)MLK-onderwijs.
Jolanda is mede-auteur van verschillende publicaties van het Landelijk Kenniscentrum LVB over LVB, zoals de Handreiking (vroeg)signalering van een LVB en zwakbegaafdheid, en de Richtlijnen Diagnostisch Onderzoek LVB en Effectieve Interventies LVB.
klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Praktijk Appelboom & specialistische jeugd-GGZ Herlaarhof te Vught, onderdeel van Reinier van Arkel
Mariël Willems is als psycholoog NIP werkzaam bij de Vogellanden. Hier ondersteunt zij mensen met overgewicht die deelnemen aan het programma Integrale Behandeling Overgewicht (IBO), met als doel het ontwikkelen van een gezonde(re) leefstijl.
Mariël is in 2019 gepromoveerd op het onderwerp 'leefstijlverbetering bij mensen met een verstandelijke beperking'. In deze periode werkte zij daarnaast als gedragswetenschapper in de (woon)zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
klinisch psycholoog en psychotherapeut bij specialistische jeugd-GGZ Herlaarhof te Vught, onderdeel van Reinier van Arkel
Mieke Hogerbrug is in 2003 afgestudeerd aan de UvA, tandheelkunde. In 2004 gestart met differentiatie opleiding tandarts gehandicaptenzorg van SBT/VBTGG. Vanaf 2003 werkzaam als tandarts bij Ipse de Bruggen in Nootdorp, een instelling voor mensen met een beperking. Tevens werkzaam als algemeen practicus en sinds 2018 mede-eigenaar van Hogerbrug & Kloth Tandartsen in Oud-Beijerland. Ook werkzaam in verpleegtehuizen in Oud-Beijerland en Numansdorp voor de langdurige zorg cliënten.
Monica werkt als senior jurist gezondheidsrecht & ethiek bij ’s Heeren Loo, een grote landelijke zorginstelling voor mensen met een beperking. Daarnaast geeft zij (bij)scholing vanuit haar scholingsbureau Smaragd aan zorgprofessionals en geeft zij workshops en lezingen (www.scholingsbureau-smaragd.nl). Ook schrijft zij regelmatig artikelen, bijvoorbeeld in het blad Klik voor begeleiders in de gehandicaptenzorg. Haar motto is: van Wet naar Zorgpraktijk.
Monica heeft een paramedische achtergrond en is in 2011 afgestudeerd als gezondheidsrechtjurist aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisaties zijn: cliëntenrechten, vrijheidsbeperkingen (Zorg en Dwang/Wvggz), Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, Jeugdrecht en Ethiek. In 2017 rondde zij de postdoctorale opleiding ‘Ethiek in de zorgsector’ aan het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen af en in 2021 de postdoctorale opleiding specialisatie gezondheidsrecht aan de Grotius academie.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag