Geweld achter de voordeur
Signaleren, melden en aanpakken van huiselijk geweld
Signaleren, melden en aanpakken van huiselijk geweld
Woensdag 28 september 2022
Ook online te volgen
Debbie Maas heeft vanaf de start van haar carrière gewerkt binnen de straf- en zorgsector met de bedoeling om het verschil te maken. Ze heeft zich hard gemaakt voor de rechten van slachtoffers binnen het strafproces, maar ook om schadebemiddeling tussen daders en slachtoffers te realiseren.
Debbie heeft in 2014-2015 aan de wieg gestaan van het ontstaan van Veilig Thuis, de nieuwe fusieorganisatie vanuit het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en Steunpunt Huiselijk Geweld. 6 jaar was zij het gezicht van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Thans werkt zij als bestuurder van Veilig Thuis in Rotterdam Rijnmond en heeft de inzet van ervaringsdeskundigen in de keten gelanceerd. Op haar initiatief opende in oktober 2021 Filomena haar deuren in Rotterdam, het eerste Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland waar slachtoffers binnenlopen en waar experts klaar staan om onderzoek, veiligheid, hulp en begeleiding te bieden
Debbie heeft vroeg geleerd om te gaan voor haar dromen. Haar eigen levensverhaal, maar ook de ervaringen van anderen zijn haar drijfveer. De positieve voorbeelden waarbij het gelukt is om geweld te doorbreken zijn een inspiratiebron, maar ook het verdriet als het niet gelukt is om een slachtoffer te beschermen geven de drive om verbeteringen door te blijven voeren. Debbie schuwt de discussie dan ook niet, maar merkt dat het gesprek over inhoud veel bruggen kan slaan in samenwerken.
Haar credo: Blijven leren en ontwikkelen (en dit doe je nooit alleen).
Erna Vinke, eigenaar trainings- en adviesbureau TACTiV, Tact in Veiligheid. TACTiV verzorgt (gecertificeerde) trainingen over de aanpak van huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling, en over traumasensitief lesgeven en begeleiden. Daarnaast biedt TACTiV projectondersteuning bij het implementeren van de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling binnen zorg-, hulp- en welzijnsorganisaties, en bij het implementeren van de methode traumasensitief lesgeven op scholen.
Jeannette Schasfoort is vanaf de oprichting, 2 jaar geleden, mede bestuurslid van de Stichting Het Verdwenen Zelf (HVZ). Binnen HVZ geeft zij voorlichtingen, trainingen aan zowel professionals als aan slachtoffers.
Verder werkt Jeannette als orthopedagoog op een ROC in de ondersteuning aan jong volwassenen en heeft ervaring in de jeugdhulpverlening. Daarnaast heeft ze haar eigen praktijk als coach en supervisor waarbij ook een belangrijke doelgroep de slachtoffers zijn van coercive control (dwingende controle)
In 2008 kwam Kirsten Regtop als hulpverlener voor het eerst in aanraking met huiselijk geweld en geeft eerlijk toe: zij voelde zich - net als veel collega’s - onbekwaam om in contact te treden met de betrokkenen. Dit was reden voor haar om zich in het onderwerp vast te bijten. Zo coördineerde Kirsten in Utrecht de aanpak van huiselijk geweld voor wijkteams en werkte zij een aantal jaren bij Veilig Thuis Noord Oost Gelderland. In die tijd is zij ook gaan bloggen over de aanpak van huiselijk geweld. Op haar blog deelt zij onder andere tips, ervaringen van hulpverleners, inzichten uit onderzoeken en verhalen van ervaringsdeskundigen (zowel plegers als slachtoffers).
Sinds 2015 heeft Kirsten een eigen bedrijf, waarbij zij professionals traint om huiselijk geweld te signaleren, het bespreekbaar te maken en passende hulp te bieden. Daarnaast werkt bij Fabriek69 nals trainer en spreker.
Ik ben bijzonder hoogleraar Intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen Erasmus Universiteit Rotterdam, algemeen directeur Verwey-Jonker Instituutorthopedagoog-generalist, EMDR therapeut practitioner en gz-psycholoog.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag