Hechting bij mensen met een verstandelijke beperking
Signaleren en begeleiden van hechtingsproblematiek
Van maandag 23 december tot en met vrijdag 27 december is Medilex gesloten. Vanaf maandag 30 december zijn wij weer bereikbaar. Wij wensen je alvast fijne feestdagen!
Lees verderSignaleren en begeleiden van hechtingsproblematiek
Donderdag 1 juni 2023
Ook online!
09:00 - Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap
09:00 - Inlogmogelijkheid online deelnemers
Matthijs Heijstek, orthopedagoog-generalist bij Zozijn en onderzoeker bij de de Universiteit Utrecht
Carlo Schuengel, Hoogleraar aan de Vrije Universiteit en Viveon-de academische werkplaats van ’s Heeren Loo en VU
, moeder van Wende
Wende is een meisje met een verstandelijke beperking en een forse hechtingsstoornis. Om zich gezien en veilig te voelen stelt ze vragen over haar verleden én vertelt ze over haar verleden. Dit ben ik! Ken je mij? Ben je er voor mij? Blijf je? Om een hechtingsfiguur voor Wende te zijn is notie van haar levensverhaal cruciaal. Want het levensverhaal is een krachtbron voor iedereen: cliënt, begeleiders, gedragskundigen en andere mensen rondom haar dochter. Marieke vertelt in haar bijdrage over het belang van het levensverhaal tegen de achtergrond van een hechtingsstoornis én over het belang van samenwerken in een cirkel.
:00 - Koffie- en theepauze
Matthijs Heijstek, orthopedagoog-generalist bij Zozijn en onderzoeker bij de de Universiteit Utrecht
Gerrit Vignero, orthopedagoog MPC Terbank in Heverlee
13:00 - Lunchpauze
De draad is een metafoor voor hoe de verbinding tussen mensen groeit door verschillende ontwikkelingsstappen heen. Het verduidelijkt deze verbinding bij mensen met een verstandelijke beperking, zodat begeleiders gemakkelijker het niveau van emotionele ontwikkeling kunnen vertalen naar hun eigen handelen. Maar waar zitten de draden van uw cliënt? Met wie en op welke manier is uw cliënt verbonden? Hoe gaat uw cliënt om met nieuwe mensen? En wat kunt u als begeleider doen om af te stemmen op de ontwikkeling van uw cliënt? Tijdens deze verdiepingssessie gaat u praktisch aan de slag met het model van de draad en leert u dit toepassen bij uw cliënten en binnen de organisatie.
D - Methode ARGOS
Henri Koelewijn, gedragsdeskundige en orthopedagoog-generalist Amerpoort
De combinatie van een hechtingsstoornis en verstandelijke beperking is ingewikkeld en stelt u als begeleider voor grote uitdagingen. De methode ARGOS is ontwikkeld om knelpunten in de begeleiding om te zetten naar hulpvragen van de cliënt. Weet u hoe u angst of stress die voortkomen uit de hechtingsstoornis bij uw cliënt kunt verminderen? Tijdens deze verdiepingssessie maakt u kennis met de methode die in drie stappen leidt tot praktische handvatten voor het begeleiden van hechtingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking.
16:15 - Einde programma
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!
Stel je vraag