Euthanasie bij psychiatrische problematiek
Grenzen en (on)mogelijkheden rond euthanasie in de psychiatrie
Grenzen en (on)mogelijkheden rond euthanasie in de psychiatrie
Woensdag 23 september 2015
Anne-Marie van Dam werkt sinds 1 april 1999 als psychiater. Zij is begonnen bij het Acuut Behandelteam Centrum/Oud-West van Mentrum, Amsterdam. Na enkele jaren werd zij leidinggevende en miv 2007 manager van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. In deze rol heeft zij als hulpverlener veel te maken gehad met (de beoordeling van) suïcidaliteit en daarnaast veel bij- en nascholing gegeven over suïcidaliteit. Zij was mede-auteur van het hoofdstuk „Spoedeisende hulp bij suïcidaliteit en levenstwijfel” in het handboek Suïcidaal gedrag van C. van Heeringen uit 2007.
Van 2011 t/m 2014 was zij werkzaam als ziekenhuispsychiater in het Kennemer Gasthuis te Haarlem. Ook bij deze werkplek was een vast onderdeel van haar werk de beoordeling van patiënten met suïcidale gedachten, plannen en na TS-en.
Inmiddels is zij weer werkzaam bij Mentrum, als psychiater in een FACT-team en manager behandelzaken. Zij doet incidenteel second opinions op verzoek van de Levenseindekliniek. Dit betreft dan diagnostiek en eventuele behandelopties.
Eva Bolt combineert sinds 2012 haar opleiding tot huisarts aan het AMC Amsterdam met een promotieonderzoek aan het VUmc. Haar promotie-onderzoek richt zich op de rol van artsen bij beslissingen rond het levenseinde, met speciale aandacht voor beslissingen die artsen voor morele dilemma’s kunnen plaatsen zoals euthanasie en het bewust afzien van eten en drinken. Ze heeft onder andere meegewerkt aan de tweede evaluatie van de euthanasiewet in 2012 en aan het rapport ‘Niet alles wat kan, hoeft. Passende zorg in de laatste levensfase’ van de KNMG in 2015. Haar aandachtsgebieden zijn palliatieve zorg en culturele diversiteit.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!
Stel je vraag