Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Signaleren en begeleiden

28 mei 2025

Sprekers

Dr. Alain Dekker is docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Zorggroep Alliade in Friesland, beter bekend van de gehandicaptenzorginstelling Talant. Hij is opgegroeid naast een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Op een bepaald moment ging een van de cliënten vreemd gedrag vertonen. Veel later bleek dit dementie te zijn. Alain heeft dit van dichtbij meegemaakt en dit gaf de aanzet om zich te richten op dementie bij mensen met downsyndroom, waarop hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Alain is daarnaast medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Dementietafel Groningen, van waaruit hij met veel plezier samen met collega’s in het noorden de Dementietafels vormgeeft.

Meer informatie:
https://www.rug.nl/staff/a.d.dekker/
 

Aurora Ulgiati behaalde in 2019 haar master in Neurowetenschappen en Neuropsychologische Revalidatie aan de Universiteit van Padua. Sinds 2021 werkt zij als gedragskundige en onderzoeker bij Alliade, waar ze zich richt op veroudering en dementie bij mensen met een VB, diagnostiek en evidence-based (mediërende) behandeling. Ze coördineert de ASDS en start dit jaar een promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen over VB en dementie.

Eline Hornstra is logopediste, klinisch neurolinguïste en onderzoeker bij de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade. Eline werkt met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. 

Gerda is werkzaam als logopedist en onderzoeker bij Alliade. Als logopedist richt ze zich op volwassenen met een verstandelijke beperking. Als onderzoeker richt ze zich op ondersteunde communicatie bij downsyndroom via de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade.

Leendert Pot (1959) is onafhankelijk filmmaker en werkt vooral voor de publieke omroepen. Zijn films hebben op festivals in de hele wereld prijzen gewonnen.
Zijn eerste professionele film Anne Anders (1989), ging over zijn zusje met Down en haar bijzondere opvoeding. Daarna maakte hij films over allerlei onderwerpen die hem dicht aan het hart liggen. Films over mensen met een beperking zijn een terugkerend thema. Zo werd zijn film Sprekende Ogen (1999) in het veld veel gebruikt als voorbeeld voor attitude tegenover mensen met een meervoudige beperking. De filmgedichten in gebarentaal (2004-2005) worden nog steeds wereldwijd vertoond. In 2017 maakt hij de tweede documentaire Anne & Jean Paul, over zijn zusje. Daarin gaat Anne samenwonen met haar vriend, in een eigen flatje.
Op het moment is hij bezig met de derde film, met als werktitel Blijven Dansen, Anne. Daarin staat centraal hoe Alzheimer háár en zíjn leven op zijn kop zet. 
 

Dr. Maureen Wissing is 13 november 2023 gepromoveerd op het thema dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen (afgekort (Z)EV(M)B). Haar onderzoek was onderdeel van het project: ‘Praktijkvragen over dementie bij mensen met (Z)EV(M)B’, een samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Alliade, ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen en Koninklijke Visio. Momenteel is Maureen werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij de Academische Werkplaats GOUD.

Merian Rijnsaardt is fysiotherapeut en sinds 2007 werkzaam bij Stichting Philadelphia Zorg. Na een opleiding tot SI-therapeut heeft zij zich verder ontwikkelt op de doelgroep van cliënten met een verstandelijke beperking.
Merian is betrokken als fysiotherapeut en SI-therapeut bij locaties van Philadelphia, met verschillende doelgroepen zoals; kinderen, ouderen, EMB en MVG. 
Hierbij begeleidt en traint ze zowel de cliënt, cliëntsysteem en medewerkers op het gebied van prikkelverwerking.
Tevens is zij onderdeel van het Slaapteam van Philadelphia, waar haar expertise ingezet wordt bij verschillende casuïstiek mbt slaapproblematiek.
 

Roelie Fopma studeerde in 1993 af aan de Rijksuniversiteit Groningen, na eerst de HBO-opleiding Jeugdwelzijnswerk in Leeuwarden te hebben afgerond. Sinds 1997 is zij werkzaam als orthopedagoog in de zorg voor mensen met een VB. Binnen Alliade is zij betrokken bij de Alliade Screening Downsyndroom (ASDS), een screeningsprogramma voor mensen met het syndroom van Down. Daarnaast houdt zij zich bezig met diverse thema’s rondom veroudering en is zij lid van de Dementietafel Noord. Roelie is opgeleid als trainer Persoonsgericht Werken en ‘mapper’ bij Dementia Care Mapping (DCM). Binnen het landelijke Netwerk Gedragskundige Ouderen is zij contactpersoon voor regio Noord.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Lotte van Beek
Lotte van Beek
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl