Bipolaire stemmingsstoornissen
Samen op weg naar balans
Samen op weg naar balans
Donderdag 22 mei 2025
Prof. dr. R.W. (Ralph) Kupka, Hoogleraar Bipolaire Stoornissen Amsterdam UMC / VU Medisch Centrum
Ralph Kupka is werkzaam als hoogleraar Bipolaire Stoornissen aan Amsterdam UMC. Daarnaast werkt hij als psychiater bij de TOP-ggz Academische Zorglijn Bipolaire Stoornissen van GGZinGeest in Amsterdam en Hoofddorp, en bij het TOP-ggz Behandelcentrum Bipolaire Stoornissen van Altrecht in Utrecht. Hij is medeoprichter en was tot 2023 voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS). Hij was voorzitter van de Multidisciplinaire Richtlijn en de Zorgstandaard voor Bipolaire Stoornissen, en redigeerde twee edities van het Handboek over deze aandoening. Hij is bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit in de GGZ (AKWA), en Vice-President of Education of the International Society for Bipolar Disorders.
Annemiek Dols is psychiater op de acute opnameafdeling en consultatieve dienst in het UMC Utrecht en zij verbindt haar klinische werk met wetenschappelijk onderzoek. Haar specialisaties zijn bipolaire stoornis, elektroconvulsieve behandeling en neuropsychiatrie.
Zij schreef mee aan de multidisciplinaire richtlijn Bipolaire Stoornissen. Zij is hoofdonderzoeker van Dutch Older Bipolars cohort dat veroudering onderzoekt bij mensen met een bipolaire stoornis en de Bizonder studie naar mensen gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis die al langer dan 5 jaar geen medicatie meer gebruiken.
Over Henk Mathijssen
Henk Mathijssen (1960) is 30 jaar werkzaam geweest in het HR werkveld. Hierdoor heeft hij een bijzondere belangstelling gekregen voor de ontwikkeling van mensen en organisaties. Na een diagnose bipolair type 2 in 2014 is hij gestopt met werken en is sinds 2014 voorzitter van de patiënten- en naastenorgansatie Plusminus. Hij houdt zich bezig met de volle breedte van kwaliteit van zorg en leven. Hij is ook actief binnen Mind en is lid van de raad van toezicht van ggz instelling Transparant. Een van zijn speerpunten is versterking van informele netwerken zowel digitaal als live. Plusminus was samen met Mind Ypsilon een van de oprichters van de e-community BovenJan.
Manja Koenders is GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch psycholoog bij het Leids Universitair Behandelcentrum (LUBEC). Daarnaast is zij werkzaam als Universitair Docent op de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden. Zij heeft meer dan 10 jaar op verschillende specialistische afdelingen voor bipolaire stoornissen gewerkt en zich daar hoofdzakelijk bezig gehouden met het opzetten van psychologische behandeling voor de bipolaire stoornis. In 2016 is zij gepromoveerd op onderzoek naar psychosociale factoren die een rol spelen bij de bipolaire stoornis. Haar huidige onderzoek richt zich op psychologische mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de stemmingsinstabiliteit bij de bipolaire stoornis. Zij was betrokken bij de ontwikkeling van de zorgstandaard bipolaire stoornissen en is lid van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen.
Psychiater, onderzoeker en Uhd bij het Radboudumc. Daarnaast is hij verbonden met het Donders Institute for Brain, Cognition, and Behaviour, Radboud, waar hij onderzoek doet naar de behandeling van stemmingstoornissen d.m.v. neuromodulatie.
Opleider psychiatrie en klinische geriatrie, werkzaam bij GGZ Noord-Holland-Noord
Raphael Schulte werkt als opleider, psychiater en leadexpert bipolaire stoornissen bij GGZ Noord-Holland-Noord. Hij is lid van de Taskforce Chronotherapy van de International Society for Bipolar Disorders, voorzitter van de werkgroep psychotherapie van het Kenniscentrum Bipolaire stoornissen en is lid geweest van de laatste twee richtlijnwerkgroepen Bipolaire Stoornissen. (Ontwikkeling van) scholing heeft zijn bijzondere interesse, bijv. bij de masterclass en de train-de-trainer-cursus voor psycho-educatie van KenBiS, de psycho-educatiecursus voor mensen met een bipolaire stoornis en hun betrokkenen, of de bijscholing van verpleegkundig specialisten over lithium bij de Hoge School Utrecht. Naast dit werk op het gebied van bipolaire stoornis is Raphael gespecialiseerd in clozapine, een medicijn waarover hij veelvuldig publiceert en eveneens bijscholing en voorlichting verzorgt.
Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!
Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!
Stel je vraag