Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Dit congres heeft in het verleden plaats gevonden. Kijk op onze nascholingen pagina voor ons huidig aanbod van congressen, cursussen en opleidingen.

Schelden, stelen en verslaving

Pak probleemgedrag bij LVB-ers aan!

Woensdag 4 december 2019

Programma

09:00
Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

9:30
Opening door de dagvoorzitter 
Monica de Visser, senior jurist Bestuursondersteuning ’s Heeren Loo gespecialiseerd in gezondheidsrecht en ethiek en eigenaar van scholingsbureau Smaragd in de langdurige zorg

9:45
Wat mág u doen en wat moét u doen?
Monica de Visser, senior jurist Bestuursondersteuning ’s Heeren Loo gespecialiseerd in gezondheidsrecht en ethiek en eigenaar van scholingsbureau Smaragd in de langdurige zorg

  • Wat u moet weten over cliëntenrechten, eigen beslissingen van de cliënt en beroepsgeheim?
  • Hoe begeleidt u uw cliënt wanneer uw waarden en normen anders zijn?
  • Bespreking vanuit casuïstiek

10:45
Koffie- en theepauze

11:00
Verdiepingssessie ronde A
U kunt een keuze maken uit één van de onderstaande verdiepingssessies:

A1 Uw cliënt is online! - uitverkocht
Rogier de Groot, promotieonderzoeker bij lectoraat criminoloog en strafrechtjurist
Internet is een belangrijk onderdeel om in deze maatschappij te kunnen deelnemen. Media zoals Whatsapp, Instagram en YouTube worden dagelijks gebruikt. Weet u wat de gevaren en risico's van internet zijn? En hoe u uw cliënt leert om hier mee om te gaan? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie leert u onder andere hoe u het gesprek aangaat met uw cliënt over Whatsapp, Instagram en YouTube.

A2 Verslaving binnen de intra- en extramurale zorg - uitverkocht
Marion Kiewik
PhD gedragswetenschapper Ambiq
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een licht verstandelijke beperking extra vatbaar zijn voor een verslaving. Welke signalen wijzen er op een verslaving? Wat is er specifiek aan verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking en hoe motiveert u uw cliënt om in behandeling te gaan? Tijdens deze interactieve verdiepingssessies gaat u onder andere aan de slag met casuïstiek.
Heeft u een casus die u wilt inbrengen? Mail deze dan naar a.marissen@medilex.nl  

A3 Schulden en schuldhulpverlening
Matthijs Verzaal, onderzoeker bij lectoraat LVB & jeugdcriminaliteit Hogeschool Leiden
Als uw cliënt schulden heeft is dat reden tot actie, want schulden werken zeer belemmerend. Maar wat kunt u als hulpverlener doen, zonder zelf als schuldhulpverlener op te treden? Wat zijn belangrijke zaken om te weten, wanneer moeten er alarmbellen afgaan en wanneer is ingrijpen noodzakelijk? Hoe werkt de LVB door in het ontstaan of aanhouden van schulden? In deze interactieve verdiepingssessie wordt u meegenomen in alle ‘need to know’ rondom het voorkomen en oplossen van (ernstige) schulden, de sociale kaart die inzetbaar is en welke hulp het best passend is voor de financiële problemen van uw cliënt.

13:00
Lunchpauze

14:00
Verdiepingssessie ronde B
U kunt een keuze maken uit één van de onderstaande verdiepingssessies:

B1 Aan de slag met seksuele gezondheid
Zafanja Hartog, consulent seksuele gezondheid en eigenaar van Hartstogt bv
Seksualiteit is een onderwerp dat snel wordt overgeslagen tijdens gesprekken met uw cliënt. Dit terwijl iedereen behoefte heeft aan seksualiteit. Hoe brengt u het gesprek op gang over seksualiteit? Wat bespreekt u met uw cliënt? En welke methodieken en materialen kunt u hierbij gebruiken? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie leert u om met uw cliënt te praten over onderwerpen gerelateerd aan seksualiteit en seksuele gezondheid.U gaat aan de slag met uw eigen casus. Deze kunt u van tevoren opsturen naar a.marissen@medilex.nl

B2 Omgaan met delinquent gedrag in de zorg 
Hendrien KaalLector LVB en jeugdcriminaliteit Hogeschool Leiden
Geweld, stelen en ongewenst gedrag zijn verschillende vormen van delinquentie die u als hulpverlener tegenkomt bij uw cliënt. Moet u dan altijd aangifte doen bij de politie? Hoe weegt u de ‘zwaarte’ van het delinquente gedrag van uw cliënt? En hoe houdt u dan de vertrouwensrelatie met uw cliënt goed? Tijdens deze verdiepingssessie worden veel praktijkvoorbeelden gegeven en is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

B3 Lvb en psychiatrie - uitverkocht
Carmen van Busselzelfstandig gevestigd orthopedagoog, GZ-psycholoog en consulent CCE 
Cliënten met een licht verstandelijke beperking krijgen vaker te maken met een depressie, angst- of andere psychische stoornissen. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van psychiatrie in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking? Wat kunt u als hulpverlener betekenen voor uw cliënt met een psychische stoornis? En hoe leert u anders kijken naar de psychiatrische problemen van uw cliënt? Tijdens deze interactieve verdiepingssessie gaat u onder andere aan de slag met een aantal ervaringsoefeningen en casuïstiek.
Heeft u een casus die u wilt inbrengen? Mail deze dan naar a.marissen@medilex.nl.  

16:00
Einde programma



 

PDF programma

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met ons op via de onderstaande button, dan helpen we je graag verder!

Stel je vraag
Secretariaat Medilex
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl