Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Psychiatrie in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychiatrische problematiek binnen de intra- en extramurale zorg

Woensdag 18 september 2024

Sprekers

Als psychiater behandelt Jan van Stek sinds 1994 vrijwel uitsluitend mensen met een verstandelijke beperking, van licht verstandelijk beperkt tot (zeer) ernstig verstandelijk beperkt. De contacten zijn poliklinisch en consultatief.

In zijn opleiding is hij gedegen biologisch geschoold en tevens opgeleid in het gedachtegoed van de client-centered psychotherapie en systeemtherapie. In Jan zijn werk als psychiater komt dit naar voren in het aansluiting zoeken bij de patiënt, het nieuwsgierig zijn naar waarom deze mens in deze situatie nu deze problemen heeft en dat willen begrijpen, om vanuit dat begrip samen te zoeken naar een passende behandeling. Medicatie kan daarbij een belangrijke ondersteunende werking hebben. Het inschakelen van het systeem leidt tot beter begrip van de problematiek en biedt meer kansen voor oplossingen.

Carmen van Bussel is orthopedagoog, GZ-psycholoog en EMDR therapeut. Ze is opgeleid en ervaren in de beeldvorming en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking met psychische en/of ernstige gedragsproblemen. Zij wordt regelmatig ingezet als consulent voor het CCE.

Naast ruim 20 jaar ervaring in zorgorganisaties heeft ze een eigen praktijk en is ze mede-ontwikkelaar van KijkOmkering, een begeleidingstraject voor (zorg-) organisaties die de kwaliteit van zorg en samenwerkingsprocessen willen verbeteren.

Na haar afstuderen als basisarts volgde Jeanet Nieuwenhuis eerst de opleiding tot huisarts. Later werd zij kinder-en jeugd psychiater. Tijdens haar opleiding kreeg zij onderwijs van prof. dr. Anton Došen en liep zij met hem stage op de polikliniek Psychiatrie van de Radboud. Na 15 jaar als kinder-en jeugd psychiater gewerkt te hebben maakte zij de overstap naar VGGNet, specialisme binnen GGNet voor mensen met een LVB/ZB en complexe psychiatrie. Haar medisch somatische achtergrond, het systemisch en ontwikkelingsgericht kijken en de integratieve diagnostiek van Anton Došen komen in haar huidige werk allemaal samen.

Op 20 september 2022 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit op het proefschrift “A blind spot?” over de prevalentie en associaties zoals gedwongen opname en behandeling, trauma, PTSS en agressie incidenten in de S-GGZ. In haar onderzoeken heeft zij aangetoond dat LVB/ZB vaak voorkomt, in veel gevallen niet wordt onderkend waardoor de behandeling niet voldoende aansluit bij de mogelijkheden van de patiënt wat onnodig kan leiden tot langdurige afhankelijkheid van zorg. 

Haar persoonlijke  missie is deze doelgroep binnen en buiten de psychiatrie meer zichtbaar te maken en met de juiste diagnostiek, behandeling en begeleiding erkenning te geven. Zij gaf diverse presentaties en (na)scholing over diverse voor de LVB/ZB psychiatrie relevante onderwerpen in binnen en buitenland.  

Mw. dr. Marion Kiewik is werkzaam als gedragswetenschapper bij de Twentse Zorgcentra. Marion is in 2019 gepromoveerd op het thema “preventie en behandeling bij mensen met een lichte verstandelijke beperking met middelenproblematiek”. Daarnaast is ze consulent voor het CCE, waarbij ze adviseert rondom LVB en verslaving.

Bij de 4e inschrijving is de 5e gratis!

Vragen over deze nascholing?

Neem dan contact met mij op via onderstaande button, dan help ik je graag verder!

Stel je vraag
Lotte van Beek
Lotte van Beek
Congresontwikkelaar
030 693 3887
Postbus 289 | 3700 AG Zeist | info@medilex.nl