Geaccrediteerd
Onafhankelijk
Beoordeeld met een 8

Onafhankelijke nascholing voor

zorgprofessionals

Ysbrand van der Werf vertelt over slaapstoornissen

“Door slaap te optimaliseren, voorkom je dat symptomen verergeren”

Slaap is voor iedereen belangrijk, maar niet iedereen krijgt een goede nachtrust. Slaapproblemen zijn niet altijd makkelijk te signaleren. Daarom ontwikkelden we samen met Ysbrand van der Werf, slaaponderzoeker aan het Amsterdam UMC, de congressen ‘Slaapproblemen en –stoornissen bij jongeren’ en ‘Slaapproblemen bij ouderen’.  

Ysbrand is bij beide congressen de dagvoorzitter en vertelt in dit interview alles wat je moet weten over het diagnosticeren, signaleren en behandelen van slaapstoornissen. Lees snel verder en ontdek er alles over. 

Slaaponderzoeker

Ysbrand is inmiddels 28 jaar wetenschappelijk onderzoeker en verbonden aan het UMC. Hij vertelt: “Ik doe verschillende onderzoeken naar slaap, slaapstoornissen en de betekenis van goede of verstoorde slaap voor je gezondheid. In het veld van slaap kun je alle kanten op. Mijn onderzoeken gaan over aandoeningen, welzijn, geheugen en emotiehuishouding. Dat maakt slaap zo’n leuk en belangrijk onderwerp. Daarbij begrijpen anderen waar ik het over heb, omdat iedereen een eigen relatie heeft met slaap.”   

Slaap is overal

Ysbrand ziet in zijn onderzoeken dat slaap in veel verschillende specialismes voorkomt en daarom zijn deze congressen interessant voor elke zorgprofessional. Hij legt uit: “Er is geen specialisme waarbij slaap niet van belang is, omdat je bijna bij alle ziektebeelden een keer te maken krijgt met slaap. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson. Daar zie je zelfs specifieke slaapstoornissen die alleen voor komen bij mensen met Parkinson. Verder zijn er diverse andere neurologische en psychiatrische aandoeningen, zowel in de ouderdom als in de kindertijd, die gepaard gaan met slaapstoornissen.” 

Jong en oud

Er zijn dus hele specifieke slaapstoornissen, zoals bij de ziekte van Parkinson, maar er zijn ook slaapproblemen die iedereen kan krijgen. Ysbrand legt uit: “Bij het congres over ouderen behandelen we specifieke slaapstoornissen, zoals een verstoorde slaap bij de ziekte van Alzheimer of Parkinson.  

Tijdens het congres over jongeren ligt de nadruk op psychiatrie. Bij deze doelgroep heb je vaak te maken met ADHD of autisme. Die stoornissen openbaren zich vaak in de kindertijd en gaan in veel gevallen gepaard met slaapproblemen. Er zijn natuurlijk ook stoornissen die je op iedere leeftijd kunt krijgen, zoals slapeloosheid. Die behandelen we daarom bij beide congressen.”  

De oplossing binnen handbereik

Iedereen heeft wel eens een ervaring met slecht slapen. Daardoor wordt de ernst van het probleem vaak onderschat en krijgt het onderwerp niet de aandacht die het verdient. “Slaapproblemen worden regelmatig niet herkend, omdat zorgprofessionals niet de juiste handvatten hebben. Terwijl de meeste oplossingen binnen handbereik liggen voor hen. 

Je kunt namelijk met relatief eenvoudige middelen veel oplossen. Daarnaast is slaap een makkelijke manier om het welzijn van je patiënten te verbeteren. Met de congressen wil ik je laten zien dat slaap aan de ene kant een vergeten kind is en aan de andere kant juist allerlei klachten kan verminderen.”

Theorie en praktijk

Ysbrand begint zijn congressen met een wetenschappelijke update, vervolgens vullen de andere experts dit aan met praktische handvatten. Hij vertelt: “Ik zorg eerst dat de basisinformatie weer duidelijk voor je is. Daarna vertellen mijn collega’s je alles over hun specialisaties zoals slapenloosheid, rusteloze benen en psychiatrie. Daarbij leer je interdisciplinair, omdat je in een zaal van een gemengd gezelschap zit. Slaap leent zich daar als onderwerp goed voor, want vrijwel alle disciplines hebben hiermee te maken.”

Schrijf je in

Wil jij concrete, praktische handvatten om de nachtrust van jouw cliënt te verbeteren? Meld je dan nu aan voor een van onze nascholingen onder voorzitterschap van Ysbrand. Lees snel verder en ontdek alles over de congressen.  

Schrijf je in voor ‘Slaapproblemen bij ouderen’  
Meld je aan voor ‘Slaapproblemen en –stoornissen bij jongeren’